Er zijn talloze voorbeelden die duidelijk maken waarom de medewerkers en tientallen advocaat-vrijwilligers van Lawyers for Lawyers doen wat ze doen. Directeur Sophie de Graaf begint haar presentaties graag met een citaat van de Filipijnse advocaat Connie Brizuela. “If they can kill lawyers, they can kill anyone. Daarmee wilde ze eigenlijk zeggen dat advocaten vaak de laatste strohalm zijn van al die mensen wiens rechten geschonden zijn.”
De woorden van Brizuela bleken profetisch. In 2009 werd zij vermoord in wat al snel de Maguindanao massacre zou gaan heten. 58 mensen vonden de dood omdat de burgemeester van Ampatuan het idee van vrije verkiezingen niet wenste te accepteren. Journalisten, familieleden, toevallige getuigen en advocaten werden vermoord. Inderdaad, they can kill anyone. Het duurde nog tien jaar voordat de daders werden veroordeeld.
Een extreem voorbeeld? De Graaf kent er nog vele andere. “ Er zijn de afgelopen jaren ongeveer 65 advocaten vermoord in de Filipijnen in verband met hun werk.” En de Filipijnen is zeker niet het enige land waar advocaten door hun werk doelwit worden van represailles. Vorig jaar steunde Lawyers for Lawyers 198 advocaten in 38 landen. En dat getal van 198 advocaten die bedreigd of vervolgd worden, is volgens De Graaf nog maar het topje van de ijsberg.
Dit artikel is een herpublicatie en verscheen eerder in het vakblad Advocatie.
Bedreigingen en fysiek geweld
De Graaf noemt de belangrijkste problemen waar advocaten mee te maken krijgen. Allereerst is daar inmenging in de professionele verantwoordelijkheden. “Dan kun je denken aan advocaten die geen toegang krijgen tot hun cliënten en dat de vertrouwelijkheid van de communicatie tussen advocaten en cliënten niet wordt gewaarborgd. Kantoren en huizen worden doorzocht en advocaten krijgen geen toegang tot informatie.”
Ook worden advocaten over de hele wereld meer en meer slachtoffer worden van bedreigingen en fysiek geweld. Daarnaast worden advocaten zowel strafrechtelijk worden vervolgd, als van het tableau worden geschrapt. “Het internet is heel erg opgekomen in veel van de landen waar wij ons inzetten. Je ziet dat veel advocaten het internet en social media ook gebruiken om misstanden aan de kaak te stellen. Dit valt onder hun recht op vrije meningsuiting, maar heel vaak worden ze daarna slachtoffer van strafrechtelijke vervolging.
Advocaten spelen een cruciale rol in het bewaken van de rechtstaat. Dat wordt internationaal erkend, onder andere in de UN Basic Principles on the Role of Lawyers. Maar die regels zijn lang niet overal bekend, laat staan dat ze worden gerespecteerd, weet De Graaf. “In Tanzania hebben wij veel advocaten geïnterviewd die wel toegang hadden tot hun cliënten in detentie, maar niet in vertrouwelijkheid met hen mochten spreken. Dan stond er een gevangenisbewaker in de kamer met een opschrijfboekje om aantekeningen te maken van zo’n gesprek. Veel van deze advocaten wisten niet dat internationale regels hen het recht geven om in vertrouwelijkheid met hun cliënten te kunnen converseren. Dat is een van de dingen die wij hebben aangegeven in ons rapport voor de Verenigde Naties.”
Defend, Empower, Influence
De missie van Lawyers for Lawyers is gevangen in drie pijlers: defend, empower, influence. Middels deze programma’s streeft Lawyers for Lawyers een drietal doelen na: “We willen natuurlijk dat de problemen die advocaten ondervinden stoppen. We willen ook dat de beschermingsmaatregelen of beschermingswetten voor advocaten versterkt worden in allerlei landen. En we proberen solidariteit te bewerkstelligen door advocaten uit Nederland in contact te brengen met collega’s in het buitenland. Maar ook door al die advocaten over de hele wereld met elkaar in contact te brengen. Want die kunnen ook goed ervaringen uitwisselen, kennis delen en laten weten hoe zij met verschillende bedreigingen omgaan.
Lawyers for Lawyers werkt needs-based. De verschillende acties om advocaten te steunen onder de drie pijlers, zijn op verzoek van de advocaten zelf, en worden altijd alleen met hun volledige consent uitgevoerd. Zo werden er de afgelopen jaren trainingen gegeven onder de empowerment-pijler aan advocaten in Oeganda, Indonesië, Egypte, Kirgizië en Rusland. “De training in 2019 in Rusland vond plaats nadat we een verzoek kregen van een groep Russische advocaten. Rusland dreigde toen uit de Raad van Europa te stappen. Russische advocaten procedeerden veel bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Zij wilden meer informatie over andere internationale mensenrechtenmechanismen, zoals bij de Verenigde Naties (VN). We hebben daarover samen met vier advocaten van Kennedy van der Laan een training van drie dagen gegeven”.
Speciale VN-status
Die kennis over de VN hangt samen met de influence-pijler. Lawyers for Lawyers heeft een speciale status bij de VN wat de organisatie onder andere het recht geeft om in te spreken bij onder andere de mensenrechtenraad en de mensenrechtencomités. De Graaf: “Daar maken we ook veel gebruik van. Ik denk dat 50 procent van ons werk bestaat uit het doen van onderzoek – zowel desk research als het interviewen van advocaten – het schrijven van rapporten en dan een actieve lobby bij de VN, maar ook andere mensenrechteninstituten. ”Lawyers for Lawyers heeft een speciale status bij de VN wat de organisatie onder andere het recht geeft om in te spreken bij onder andere de mensenrechtenraad en de mensenrechtencomités.”
Het meest tot de verbeelding spreekt toch de defend-pijler. Soms is de hulp heel direct, door met een delegatie van advocaten de rechtszaak bij te wonen van een vakgenoot die wordt vervolgd vanwege zijn of haar werk. Soms is het meer op afstand, bijvoorbeeld door massaal kaarten te sturen naar een advocaat die al tot gevangenisstraf is veroordeeld. Het lijken misschien druppels op de gloeiende plaat, maar juist met deze acties wordt de impact van Lawyers for Lawyers heel zichtbaar gemaakt.
Een mooi voorbeeld daarvan is Buzurgmehr Yorov, een advocaat uit Tadjikistan, die een gevangenisstraf van meer dan twintig jaar uitzit omdat hij leiders van een islamitische partij had bijgestaan. Tijdens de jaarlijks groetenkaartenactie kreeg hij tientallen groetenkaarten van vakgenoten uit Nederland. De Graaf: “Hij liet weten dat hij daarna beter werd behandeld in de gevangenis. Hij mag meer tijd doorbrengen met zijn familie. Dus zo’n klein iets, het schrijven van een kaartje, kan echt impact hebben.”
Boels Zanders
Hoewel Lawyers for Lawyers een kleine organisatie is, bestaande uit vijf medewerkers, kan het rekenen op de steun van zestien partnerkantoren en een groot aantal individuele advocaten. Een van die partnerkantoren is Boels Zanders. Dit is het eerste kantoor buiten de Randstad dat zich bij Lawyers for Lawyers heeft aangesloten. Manager Fleur Kapiteijn vertelt hoe het kantoor bij de organisatie betrokken is geraakt. “Boels Zanders investeert heel veel in goede doelen, maar dan mis je nog wel eens de echte commitment om zelf het verschil te maken. Je merkt dat het werk van Lawyers for Lawyers dicht bij de mensen hier staat. Er werken hier mensen die met overtuiging hun vak uitoefenen, dat is wat hen drijft, en dit raakt hun collega’s. Of dat nou een advocaat in Kameroen is of een advocaat hier. Dat zorgt voor intrinsieke motivatie om je aan te sluiten. Geld is voor elk goed doel belangrijk, maar je hebt meer nodig om het verschil te maken. De steun van Boels Zanders is deels financieel, maar minstens zo belangrijk is de bewustwording die het partnerschap creëert. “Wij hebben nauw contact met Sophie. Als er hulp nodig is, maken wij die oproep bekend in de organisatie zodat individuele advocaten zich daaraan kunnen committeren. Dat wil niet zeggen dat het antwoord altijd ja is, want het moet wel te combineren zijn, maar we kijken altijd naar de mogelijkheden.”