Eén wet voor de fysieke leefomgeving
De Omgevingswet vervangt in totaal 26 wetten en een nog groter aantal ‘algemene maatregelen van bestuur’ (amvb’s) op het gebied van de fysieke leefomgeving. Denk daarbij aan de Wet ruimtelijke ordening, de Waterwet en de Wet natuurbescherming. Daarmee is de Omgevingswet de grootste wetswijziging sinds de Grondwet van 1848.
Met de invoering van deze wet en de onderliggende regelgeving wordt het omgevingsrecht ingrijpend gewijzigd. Het omgevingsrecht wordt in het nieuwe systeem meer integraal benaderd. Zo wordt het bestemmingsplan vervangen door het omgevingsplan: een plan dat een bredere reikwijdte heeft en veel meer mogelijkheden dan het huidige bestemmingsplan, denk daarbij aan het opnemen van regels over evenementen of gebodsbepalingen. Een goede voorbereiding op de Omgevingswet is essentieel voor iedereen die te maken heeft met bestuurs- en/of omgevingsrecht. Tijdens het seminar zullen we dan ook onder andere ingaan op het omgevingsplan, de omgevingsvergunning, handhaving onder de Omgevingswet, het overgangsrecht en de uitdaging die de Omgevingswet biedt voor de energietransitie.
Bouwtoezicht op de schop
Ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) wordt op 1 januari 2024 van kracht. Die inwerkingtreding volgt op een wetgevingsproces dat maar liefst 20 jaar in beslag heeft genomen. De Wkb beoogt de kwaliteit van bouwwerken te verbeteren door de positie van opdrachtgevers te versterken en het gemeentelijk bouwtoezicht gedeeltelijk te privatiseren. Daartoe worden de Woningwet, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en het Burgerlijk Wetboek (titel aanneming van werk) gewijzigd.
Het bouwtoezicht in Nederlands is al lange tijd op dezelfde manier ingericht. Daarin komt met de inwerkingtreding van de Wkb verandering. Het bouwtoezicht wordt met de Wkb namelijk ingrijpend gereorganiseerd. Daarnaast brengt de wet aanpassingen met zich mee voor wettelijke uitgangspunten die sinds jaar en dag gelden voor aannemingsovereenkomsten. Die aanpassingen raken aan de kernafspraken tussen opdrachtgevers en aannemers, waaronder de aansprakelijkheids- en risicoverdeling. Met andere woorden: de meest ingrijpende wetswijziging voor de bouwpraktijk sinds tijden staat voor de deur. Voor iedereen die betrokken is bij de bouwpraktijk is het daarom van groot belang zich goed voor te bereiden op de invoering van de Wkb.