Met juridische kracht en kennis helpt Boels Zanders ondernemers en organisaties vooruit. Het kantoor is toonaangevend in Zuid-Nederland, onder meer door het brede aanbod. Maar er is meer, vertelt Daan Simon (30), gespecialiseerd in fusies & overnames. “Bij Boels Zanders heerst een open cultuur waarin we samen voor het beste resultaat gaan. Hier hoor je geen ‘confrère’, maar is het simpelweg: ‘Ik bel je even.”
Natuurlijk: er is een hiërarchie in functies. Maar, beaamt ook Julia Driessen (30), die adviseert en procedeert over onder meer privacy en gegevensbescherming en intellectueel eigendomsrecht (IE): “Je loopt makkelijk bij een collega binnen om over een zaak te sparren. En dan maakt het niet uit of die collega advocaat-stagiair is, of partner.”
Zorgen voor elkaar
De meeste zaken worden in teamverband behandeld. Dat biedt jonge advocaten veel kansen om te leren van ervaren collega’s. Maar ook voor cliënten is de samenwerking een groot voordeel. “Het is een kwaliteitswaarborg”, vindt Daan. “Er is altijd iemand die meekijkt. Senior bij junior, maar ook andersom. Dat is de kracht van BZ: we bevragen elkaar. En als we een zaak winnen of een mooie overname mochten begeleiden, is dat de prestatie van velen. Voor die cultuur hebben we alle drie bewust gekozen.”
Het verschil in functies uit zich bij BZ vooral in verantwoordelijkheden. “Mensen die in hiërarchie boven je staan, zijn er voor je. Bij complexe zaken kun je gebruik maken van hun jarenlange ervaring”, zegt Sander Hafkamp (25), specialist in het ondernemingsrecht. “Een groot deel van mijn praktijk bestaat uit de afwikkeling van faillissementen en het begeleiden en herstructureren van bedrijven in financiële moeilijkheden. Ervaren collega’s betrekken je bij hun zaken, zodat je daarvan kunt leren.”
Betekenisvol
In een wereld die continu verandert, is ook de advocatuur constant in ontwikkeling. Neem Julia’s werk, dat nauw verbonden is met de informatiemaatschappij. “Technologie ontwikkelt zich vaak sneller dan wetgeving. Als advocaat moet je dan creatief omgaan met de wet- en regelgeving die er is”, legt ze uit. Bijvoorbeeld ten aanzien van AI, dat zich razendsnel ontwikkelt en waar steeds meer ondernemingen gebruik van maken.
“Je kunt bijdragen aan het oplossen van een geschil, of cliënten ontzorgen door zaken goed voor ze te regelen. Dat maakt het werk betekenisvol”, zegt Julia. “Cliënten willen snel aan de slag met nieuwe ontwikkelingen. Vaak wordt uit het oog verloren hoe belangrijk het is om bijvoorbeeld IE-rechten of bedrijfsgeheimen te beschermen, of om maatregelen te treffen om te voldoen aan de privacywetgeving. Terwijl het noodzakelijk én heel waardevol is om dat in de basis goed te regelen.”