Waarom hebben jullie prioriteit gegeven aan het aanscherpen van jullie positionering?
Remco: “Als je niet weet wie je bent, kun je niet goed uitdragen waar je voor staat.”
Harm: “De bestaande communicatiestrategie was uitgewerkt en gaf geen energie meer. We wilden vooruit. Het verhaal Voorstanders en de nieuwe huisstijl geven de organisatie zelfvertrouwen en positieve energie. Dat spreekt ook cliënten aan. Het weerspiegelt wie we zijn.”
“Het verhaal Voorstanders en de nieuwe huisstijl geven de organisatie zelfvertrouwen en positieve energie.”
Wat is er nodig om een goed bestuurder te zijn?
Harm: “Je moet beheerst zijn en beslissingen durven nemen, ook de pittige. Een open blik hebben, empathisch zijn en over goede commerciële kwaliteiten beschikken.”
Remco: “Ik heb het erg getroffen met Harm. Als persoon, collega en mede-bestuurder. We hebben eenzelfde moreel kompas. Ik geloof niet zo in één format: verschillende tijdsgewrichten vragen om andere kwaliteiten. Daarom is het goed dat er nu een nieuw DB aantreedt. Xander en Jeroen hebben beiden hun sporen in de organisatie verdiend en genieten een groot vertrouwen van zowel de OR als de aandeelhouders.”
“We hebben eenzelfde moreel kompas. Ik geloof niet zo in één format: verschillende tijdsgewrichten vragen om andere kwaliteiten.”
Wat typeert jullie manier van werken?
Remco: “Ik heb in alles doelmatigheid nagestreefd en daarvoor mezelf bij elk vraagstuk afgevraagd: waar sta ik, waar moet ik naartoe en hoe kom ik daar? Doen wat nodig is, achterwege laten wat overbodig is. Dat kenmerkt mijn manier van werken, als advocaat en als bestuurder.”
Harm: “Harmonisch samenwerken en snel beslissen. We hebben onze besluiten altijd goed overdacht, maar nooit onnodig vooruitgeschoven. We zijn beslissingen niet uit de weg gegaan.”
Hoe combineerden jullie het bestuurschap met het werk als advocaat?
Harm: “Dat is hard werken. Daarom vond ik het belangrijk om op gezette tijden rust te nemen en vakanties op tijd in te plannen én te respecteren.”
Remco: “Voor mij is dit een pijnlijke vraag, want dit vond ik het moeilijkste. Ik wilde per se 70% in de praktijk blijven werken. Advocaat zijn is what keeps me going. Dat is gelukt, maar het voelde als topsport. Je moet dit niet doen als deze dubbele rol met bijbehorende inspanning je niet past.”
Op welke prestatie van de afgelopen jaren zijn jullie trots?
Remco: “Dat we er als collectief in zijn geslaagd te doorgronden en uit te dragen wie we zijn, zonder dat daarbij de individuele verscheidenheid verloren is gegaan. Ik ben er ook trots op dat het me is gelukt steeds het belang van het collectief centraal te stellen.”
Harm: “Dat we in staat zijn geweest honderden cliënten te helpen, in deze veeleisende en veranderende marktsituatie. Dat is de verdienste van alle collega’s. Ook ben ik trots op de persoonlijke ontwikkeling die ik heb doorgemaakt. Als van nature eerder conflictmijdend, heb ik op cruciale momenten moeten ingrijpen door juist het conflict op te zoeken.”
Welke nieuwe inzichten en vaardigheden nemen jullie mee naar jullie praktijken?
Harm: “Ik heb nog meer mensenkennis opgedaan. Na covid is er niet heel veel meer dat me gek krijgt.”
Remco: “Daar sluit ik me bij aan. Het zijn vooral de soft skills die ik meeneem: ik heb geleerd vragen te stellen en me in de ander te verplaatsen alvorens oplossingen aan te dragen.”
Waar ligt momenteel binnen jullie vakgebied de grootste uitdaging?
Harm: “We moeten ons binnen de advocatuur blijven verdiepen in nieuwe technieken, zoals AI. Daarnaast zie ik een misschien nog wel grotere uitdaging in de onvoorspelbaarheid van ons politieke landschap. Wetgeving wordt steeds sneller in elkaar gezet en minder goed doordacht, en daar lopen we in de praktijk tegenaan. Ook maak ik me serieus zorgen over de sociale omgangsvormen. Binnen de gepolariseerde samenleving zijn mensen vooral overtuigd van hun eigen gelijk en vinden we het moeilijk om naar elkaar te luisteren.”
Remco: “Daar sluit ik me bij aan. Voor mijn eigen praktijk: de crises stapelen zich op. Op geopolitiek gebied, het klimaat en in de maatschappij. Dat heeft invloed op onze economie en op de financierbaarheid en levensvatbaarheid van organisaties. Dat vraagt meer dan ooit maatwerkoplossingen van specialisten. Mensen die niet alleen hun juridische vak uitstekend verstaan, maar het brede bedrijfseconomische speelveld.”